Vui lòng dùng định danh này để trích dẫn hoặc liên kết đến tài liệu này:
https://dspace.ctu.edu.vn/jspui/handle/123456789/109362
Nhan đề: | Physicochemical studies of adenosine in the presence of aqueous caffeine and theophylline solutions, & sodium valproate with ᵧ-amino butyric acid in aqueous medium at T=(288.15-318.15) K and at p = 1 × 10⁵ Pa |
Tác giả: | Beri, Aashima Kant, Rishi Banipal, Tarlok Singh |
Từ khoá: | ᵧ-amino butyric acid Adenosine Enthalpy Sodium valproate Theophylline |
Năm xuất bản: | 2024 |
Tùng thư/Số báo cáo: | Vietnam journal of Chemitry;Vol.62, Iss.04 .- P.517-526 |
Tóm tắt: | In human body, drug neurotransmitter interactions have been the most significant process. Whereas, adverse reactions may be accompanied by unexpected interaction, which puts an individual in danger of life. Thus, the interactions between adenosine (ADN) and sodium valproate (SV) with caffeine (CAF), theo phylline (TPY) and ᵧ-amino butyric acid (GABA) have been studied. Various properties like densities, p and speed of sound, u, have been used to calculate apparent molar volumes (V₂,ᵩ) and apparent molar isentropic compression (Ks,₂,ᵩ) for ADN and SV in aqueous (5, 10, 15 and 20 mmol kg-¹) CAF, TPY and GABA solutions at T = (288.15-318.15) K and at pressure p = 1 x 10⁵ Pa. The results of various interactions that occurred by mixing the solutions have been interpreted. Exothermicity is indicated by the negative values of standard molar enthalpy of transfer, ΔtrΔdil H⁰, obtained from the calorimetry. UV-absorption and ¹H NMR studies suggest that there is a dominance of solutecosolute interactions due to hyperchromic shift and shielding effect. |
Định danh: | https://dspace.ctu.edu.vn/jspui/handle/123456789/109362 |
ISSN: | 2525-2321 |
Bộ sưu tập: | Vietnam Journal of Chemistry |
Các tập tin trong tài liệu này:
Tập tin | Mô tả | Kích thước | Định dạng | |
---|---|---|---|---|
_file_ Giới hạn truy cập | 3.2 MB | Adobe PDF | ||
Your IP: 18.117.93.183 |
Khi sử dụng các tài liệu trong Thư viện số phải tuân thủ Luật bản quyền.