Vui lòng dùng định danh này để trích dẫn hoặc liên kết đến tài liệu này: https://dspace.ctu.edu.vn/jspui/handle/123456789/73305
Nhan đề: Contaminated Bacillus cereus in Lao and Thai fermented soybean “Tua Nao”
Tác giả: Inatsu, Yasuhiro
Chotiko, Arranee
Ananchaipattan, Chiraporn
Từ khoá: Food poisoning
RAPD-PCR
Năm xuất bản: 2020
Tùng thư/Số báo cáo: JARQ;Vol. 54, No. 01 .- P.47-51
Tóm tắt: Fermented soybeans without salt (“Tua Nao”) are commonly produced and consumed in northern areas of Lao PDR and Thailand. Contamination of pathogenic Bacillus (B.) cereus during its production may cause toxic food poisoning. To evaluate the practical risk, we purchased 10 Lao and 23 Thai Tua Nao products from local markets in the northern areas of both countries, and then confirmed B, cereus contamination. Nine (90%) of the 10 Lao samples and 18 (78%) of the 23 Thai samples contained B, cereus. Two of the Thai isolates produced diarrheal entcrotoxin confirmed by a reversed passive latex agglutination test (an immunological method). Emetic toxin coding gene (ers) was detected from two Lao isolates by the PCR method. These five (potential) toxin-producing B, cereus strains exhibited different random amplified polymorphic DNA (RAPD)-PCR patterns. Improvement of general hygiene control and the use of starter culture arc considered necessary to prevent foodborne illnesses caused by B, cereus in fermented soybean produced in these countries.
Định danh: https://dspace.ctu.edu.vn/jspui/handle/123456789/73305
ISSN: 0021-3551
Bộ sưu tập: Japan Agricultural research quarterly

Các tập tin trong tài liệu này:
Tập tin Mô tả Kích thước Định dạng  
_file_
  Giới hạn truy cập
1.63 MBAdobe PDF
Your IP: 18.119.118.43


Khi sử dụng các tài liệu trong Thư viện số phải tuân thủ Luật bản quyền.